سنسور اکسیژن | سنسور لامبدا | Oxygen Sensor

سنسور اکسیژن وظیفه دارد اطلاعات مربوط به میزان غنی یا رقیق بودن مخلوط سوخت و هوای ورودی به موتور را از دود خروجی موتور اندازه گیری نموده و به صورت پیوسته به واحد کنترل الکترونیکی ارسال می کند و واحد کنترل الکترونیکی نیز از اطلاعات دریافتی از این سنسور جهت موارد زیر استفاده می کند :

    محاسبه نسبت اختلاط سوخت به هوا

    تنظیم نسبت اختلاط سوخت و هوا جهت عملکرد بهینه موتور

واحد کنترل الکترونیکی ( ایسیو ECU ) با استفاده از اطلاعات سنسور اکسیژن که به صورت ولتاژ دریافت می کند ( بین 0/1 الی 0/9 ولت ) اقدام به تنظیم نسبت سوخت و هوا به موتور ، جهت عملکرد بهینه

انواع سنسور اکسیژن :

1– انواع سنسور Oxygen از نظر جنس :

سنسور اکسیژن بکار رفته در خودرو ها از نظر جنس دو نوع بوده ، یکی از نوع زیریم و دیگری از نوع تیتانیوم ، که هر دو نوع بر اساس فراوانی اکسیژن موجود در دود با نسبت λ =0/99 الی λ =1/01 عمل می کند که در اکثر خودروها از نوع زیریم بکار رفته است .

توجه :

تفاوت سنسور oxygen نوع زیریومی و تیتانیومی در این است که در نوع زیر یومی در اثر تغییر مقدار اکسیژن بر روی آن ولتاژ تولید می کند ولی در نوع تیتانیومی در اثر تغییر مقدار اکسیژن بر روی آن مقاومت الکتریکی تغییر می کند .( در حالت غنی λ<1 مقاومت کم و در حالت رقیق λ >1 مقاومت زیاد می شود )

2 – انواع سنسور اکسیژن از نظر گرمکن یا هیتر :

سنسور oxygen بکار رفته در خودروهای قدیمی انژکتوری از نوع بدون گرمکن بوده مانند : پراید مدل کیا ( زیمنس قدیم ) و معمولا این سنسور دارای تک سیم می باشد .

سنسور اکسیژن تک سیم | پارسیان صنعت خودرو ( کامور کوش )

 

سنسور Oxygen تک سیم

بنابراین این نوع خودرو ها به دلیل نداشتن گرمکن در سنسور oxygen چند دقیقه اول روشن شدن موتور ، خودرو بد کار کرده ( همراه با لرزش موتور ) و آلودگی هوا نیز افزایش می یابد و بعد از گرم شدن موتور مشکل برطرف می شود . البته امروزه از این نوع سنسور در خودروها استفاده نمی شود .

نکته : دمای کارکرد سنسور اکسیژن بین 300 الی 900 درجه سانتیگراد می باشد .

3 – سنسور اکسیژن از نوع گرمکن دار ( HEGO ) :

امروزه سنسور oxygen بکار رفته در خودروهای انژکتوری از نوع گرمکن دار بوده ( به دلیل مزایای فراوانی که این نوع سنسور Oxygen نسبت به نوع قبلی دارد ) و دارای چهار پایه یا پین می باشند . که پایه های 1 و 2 برای گرمکن sensor اکسیژن و پایه های 3 و 4 برای خود سنسور می باشد .

نقش گرمکن در سنسور اکسیژن :

گرمکن حسگر اکسیژن از نوع مقاومت PTC ( Psitive Temperature Coefficient ) ( یعنی با افزایش دما مقاومت نیز افزایش می یابد و بالعکس ) می باشد . برای اینکه واحد کنترل الکترونیکی بتواند از همان لحظه اول روشن شدن خودرو و خروج دود موتور ، اطلاعاتی را دریافت کند که بتواند پیوسته نسبت اختلاط سوخت به هوا را کنترل کند ، سنسور اکسیژن نیاز به گرمکن پیدا می کند . برای اینکه سنسور اکسیژن بتواند از همان لحظه اول روشن شدن موتور اطلاعات غلیظ یا رقیق بودن سوخت را از روی دود موتور به واحد کنترل الکترونیکی ( ایسیو ) ارسال کند نیاز به این دارد که دمای سنسور اکسیژن حداقل به 300 درجه سانتی گراد برسد . که دمای دود خروجی موتور در اوایل روشن شدن موتور به این دما ( 300 درجه سانتی گراد ) نمی رسد . بنابراین برای رسیدن به این دما نیاز به این دما نیاز به یک گرمکن می باشد که بتواند از همان لحظه اول روشن شدن موتور بلکه قبل از آن ( لحظه باز شدن کامل سوئیچ ) دمای سنسور اکسیژن را به دمای حداقل کارکرد سنسور برساند تا بتواند اطلاعات را به واحد کنترل الکترونیکی جهت اصلاح مصرف سوخت ارسال کند .

اساس کار :

حسگر اکسیژن در حقیقت تولید کننده ولتاژ ( برق ) به روش شیمیایی ( از طریق دود خروجی ) همانند یک باتری کوچک است . که با توجه به میزان اکسیژن موجود در دود ولتاژ تولید می کند . به این صورت که اختلاف تعداد اتمهای اکسیژن بر روی لایه داخلی و خارجی سنسور اکسیژن باعث شده که لایه دی اکسید زیر یوم با لایه سرامیکی یونیزه شده و باعث ایجاد اختلاف پتانسیل ( ولتاژ ) در لایه داخلی و خارجی می شود . که اگر میزان اکسیژن موجود در دود کم باشد ( مخلوط غنی باشد ) اختلاف اکسیژن بین هوای داخل سنسور اکسیژن و اکسیژن موجود در دود زیاد شده و در نتیجه ولتاژ بیشتری تولید می کند ( حدودا 500 الی 900 میلی ولت ) و بلعکس اگر میزان اکسیژن موجود در دود زیاد باشد ( مخلوط رقیق باشد ) اختلاف اکسیژن بین هوای داخل سنسور اکسیژن و اکسیژن موجود در دود کم شده و در نتیجه ولتاژ کمتری تولید می کند ( حدودا 50 الی 500 میلی ولت )

برای اطلاع از قیمت باطری ماشین به بزرگترین سایت اینترنتی فروش باطری ماشین مراجعه کنید.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها